Contenido del bloc.

Això és un bloc de muntanya i natura, no és la meva intenció que sigui cap bloc de resenyes d'excursions, no més es tracta de les meves sortides i de les experiències que he viscut ha aquestes sortides, res més. Si aquestes publicacions, poden servir per preparar les rutes de les persones que les veuen serà magnific, i de fet hem sentiré molt orgullós, però que quedir clar que les dades que hi surten no més és una orientació a l'activitat que es vol fer.

diumenge, 14 de juny de 2020

Alt de Griu des dels Cortals d'Encamp.

Descripció del recorregut.

Tornem a Andorra, el país dels Pirineus, i aquest cop per fer una ruta fàcil, sense complicacions tècniques,  l'Alt del Griu des dels Cortals d'Encamp.

Avui vinc ben acompanyat, dóncs ens hem tornat a veure amb els meus bons amics, el José i la Maria José, a més, a última hora, s'ha afegit la meva filla Alba, encara que no arribara  al cim, doncs surt d'una petita operació (sense importància) però va curta de forma. Es quedarà a la Collada d'Entinyola,  prenent el sol, i esperant-nos.

El recorregut és un xic monòton, comença un xic més avall d'on deixem el cotxe, però per la neu no tenim on aparcar i ho fem una mica més amunt. Baixem fins a la cruïlla on és troba el cartell d'inici i pugem pel Camí de l'Óssa, un recorregut circular que comença i acaba a Encamp, i que permet gaudir de la Vall de Madriu, Patrimoni de la Humanitat. Durant aquest tram molt del camí va per un espès bosc que fa avançar una mica difícil,  a estones feixuc. Un cop sortim a terreny obert la pujada es torna forta, seguim el llom que baixa del petit cim que trobem al costat de la Collada d'Entinyola. Per arribar a aquesta collada trobem l'únic punt que, amb neu gelada, hauríem de tenir precaució i fer servir si o si, els crampons i el piolet.

Un cop superada aquesta collada només queda una forta pala per arribar al cim de l'Alt del Griu.

A dalt les vistes són importants, tot i que, uns emprenyadors núvols, no ens van deixar gaudir plenament d'aquestes vistes. Tenim gran part d'Andorra al nostre abast, i una gran part del Pirineu central català.

La tornada, tot i un petit intent de baixar de forma directa per la collada d'Entinyola, però l'estat de la neu ens ho va fer repensar, així que, al final, la fem pel mateix camí de pujada.

Cim fàcil, sense complicacions, que permet fer una matinal rapida a Andorra, per no tenir complicacions amb el transit de sortida, cosa que nosaltres si vam patir, doncs vam trobar una neu molt tova que, tot i anar amb raquetes, va fer que la ruta fos més lenta del que havíem planificat.

Foto de cim.

Dades Tècniques.

Perfil del recorregut.

Imatge de la ruta al Google Earth.

  • Punt de sortida: Cortals d'Encamp, aproximadament un quilometre abans de l'estació del telecadira, trobem un punt marcat, es part del Camí de l'Óssa, com arribar.
  • Track: el podeu trobar al meu Wikiloc.
  • Material necessari: Ruta d'hivern, així que s'ha de portar calçat i roba adient a aquesta época, més raquetes, piolet, crampons, i els indispensables mapa brúixola i GPS.
  • Alçada mínima: 1.907 al punt on comença el Camí de l'Óssa.
  • Alçada màxima: 2879 metres al cim, tot i que el GPS marcava 2.873 metres.
  • Desnivell positiu acumulat: 944 metres.
  • Distància: 10'5 quilòmetres.
  • Ruta circular: No, lineal per complet.
  • Ruta per gossos: Si, cap problema.
  • Podeu veure les fotos directament al meu àlbum de Google Fotos.


Fotos i comentaris.

Sortim un xic més amunt del punt on comença la ruta, hi havia molta neu i no es podia aparcar al punt d'inici. Enllaçant amb l'inici a ruta creuant pel mig del bosc, també es podia anar baixant per la carretera.

Enllaç amb el camí.

Les primeres llums solars il·luminen les muntanyes andorranes.

El primer tram pel bosc es fa bé, la neu encara aguanta.

Tot aquest tram de pujada travessa el bosc de l'Obac dels Cortals.

Desviament, nosaltres a l'esquerra.

No ha passat ni una hora i comencen els problemes, la neu ja no aguanta i, inclòs amb raquetes, tenim alguna enfonsada, tot i que ens ho agafem amb bon humor.

Tot i que aquest tram de camí pel bosc és bastant monòton, de tant en tant, tenim unes bones vistes.

La pujada comença a posar-se seria.

Sortim del bosc.

I el panorama comença a ser grandiós. A sota, es veu l'obac dels Cortals i, la clariana amb neu, és la Pleta d'abaix, on esta situat el desviament per on hem passat abans.

Tot amunt.

Contrallum.

Al fons ja es veu la pala final de l'Alt del Griu.

Collada d'Entinyola, amb la Val d'Ensangents.

Els companys arribant a la Collada.

La pujada final.

Som-hi.

El Jose ja es a l'avantcim.

Nosaltres tirem directes al cim.

Alt del Griu.

Una mirada cap al sector de l'Alt del Cubil, al davant, i Colells-Envalira al fons, per on vaig fer una bona travessa per conèixer els Circs de Pessons i Colells.

Ensangents-Pessons al davant,  sector Tosa Plana al fons.

Sector Casamanya-Estanyo-Serrera.

I si mirem a l'oest tenim  el sector Comapedrosa-Medacorba, amb el sector de la Pica d'Estats mig tapat pels núvols.

Foto de cim, tot i que falta l'Alba.


Es hora de marxar.

La Neila ja es a la Collada d'Entinyola.


Foto de grup a la Collada d'Entinyola.


Collada d'Entinyola, amb la vall d'Ensangents a sota, Pessons a l'esquerra i els cims que tanquen la Vall del Madriu a la dreta.

Després de fer un intent de baixar, de forma directa, per la coma d'Entinyola, el precari estat de la neu ens va fer recular, tornem a la Collada i seguim baixant pel mateix lloc per on hem pujat.

Per tant és una baixada sense cap secret, només seguir les nostres pases.

Al fons la clariana de la Pleta d'Abaix, per on tenim de passar.

Tot cap a baix.

Ja som a la  Pleta abans esmentada.

Mira que s'ho passen be juntes.

Arribant als Cortals d'Encamp.

Fi de ruta a la carretera, ara hem de pujar uns minuts per arribar al cotxe.

Ruta fàcil i amb bones vistes locals que permet gaudir d'un dia de muntanya molt agradable.

Cap comentari:

Publica un comentari