Contenido del bloc.

Això és un bloc de muntanya i natura, no és la meva intenció que sigui cap bloc de resenyes d'excursions, no més es tracta de les meves sortides i de les experiències que he viscut ha aquestes sortides, res més. Si aquestes publicacions, poden servir per preparar les rutes de les persones que les veuen serà magnific, i de fet hem sentiré molt orgullós, però que quedir clar que les dades que hi surten no més és una orientació a l'activitat que es vol fer.

dimarts, 10 d’octubre del 2023

Gemelos i Veteranos, a l'ombra del Posets.

 Descripció del recorregut.

Ruta del 11/09/2023.

Després de la sortida per Ordesa anem a dormir a prop de Viados, per l'endema, fer els cims del Veteranos i Gemelos, des del pàrquing de les Granges de Viados.

Aquests dos cims són al costat del gegant Posets, però la seva ruta d'accés és per la Vall d'Estos o des de les Granges de Viados. Sempre havia planejat la seva pujada per Estós, com a complement d'altres sortides des del refugi d'Estós, però aquest any els objectius principals de la nostra sortida pirinenca anual són a la banda de la Vall de Plan, així que, farem la pujada pel vessant contrari, des de les Granges de Viados.

La ruta és molt marcada, sobretot, a la seva primera meitat, ja que només s'ha de seguir el GR-11 que uneix els refugis de Viados i d'Estós. Per tant, sortim de Viados seguint aquest GR-11 fins a l'encreuament de les valls de Chistau, Aigües Cruces i d'Aigües Tortes, on girem a la dreta, creuem el torrent per una passarel-la i seguim  pel mateix GR-11 fins al Port de Chistau. 

Un xic després del port deixem el GR per seguir un corriol a la dreta, al començament poc marcat però ben fitat, que ens apropa a la Collada Negra. Un cop a la collada només hem de seguir per l'aresta que baixa del Pic de los Veteranos, amb alguna grimpada fàcil i algun tram on posem les mans, tot plegat sense complicacions remarcables.

Un cop al cim tenim un gran panorama local del Posets i de la minsa glacera de La Paúl, a més de dominar tota la cresta de Bardamina i tot el sector, Perdiguero-Seil de la Baqo-Gourgs Blancs.

La continuació cap al cim de los Gemelos tampoc té cap complicació, només seguir la fàcil aresta, primer fent sevir puntualment les mans, i després per un corriol que passa per un terreny molt trencat que fa que l'últim tram de pujada sigui un xic feixuc.

Al cim unes vistes molt similars a les que teníem al Veteranos.

Fotos de rigor i tornada pel mateix camí de pujada, desfem tota la cresta fins al Veteranos i Collada Negra, per seguir fins al Port de Chistau i retornar al punt de sortida seguint el fressat camí del GR-11.


Alba al cim del Gemelos, amb el Posets al darrere.

Des de la Collada Negra tenim un panorama espectacular.

Dades tècniques.

Imatge de la ruta al Google Earth.

Imatge al OpenTopoMpas.

Perfil de la ruta, el track al meu Wikiloc.


  • Punt de sortida: Aparcament al costat del Refugi de Viados, com arribar.
  • Dificultat: Difícil, no per tenir cap pas tècnic, és més que res per la distància i el desnivell acumulat, a més d'algun pas fàcil on fer servir les mans.
  • Material necessari: No tenim cap pas complicat, així que amb un bon calçat i roba d'abrigar en tenim prou, a més dels indispensables mapa, GPS i brúixola (casc opcional).
  • Track: El podeu baixar d'aquest enllaç.
  • Altura màxima: 3.167 metres al cim del Pic de los Gemelos.
  • Altura mínima: 1.702 metres al punt de sortida.
  • Distància: 18,3 quilòmetres.
  • Desnivell: 1.750 metres de desnivell positiu acumulat.
  • Ruta circular: No, completament lineal.´
  • Ruta per gossos: Cap problema, tot i que jo no vaig portar a la meva.
  • Podeu veure les fotos al meu àlbum de Google Fotos.


Fotos i comentaris.

Granges de Viados. 

Agafem la ruta que segueix el GR-11 cap el Port de Chistau i al Refugi d'Estòs.

Durant una bona estona el camí, ben marcat i fressat, va pujant suaument. Aquest tram després, a la baixada, es farà llarg.

Arribem al desviament, a l'esquerre cap a la cabanya i vall d'Aigües Cruces, al davant cap al Port d'Aigües Tortes, a la dreta al Port de Chistau, el nostre destí, hem de baixar i creuar el torrent per una passarel-la.

Pujada, ara si, de forma forta, cap al Port de Chistau.

Port de Chistau, amb Alba mirant cap a al vessant d'Estós.

La veritat es que té un senyor panorama aquest Port. A l'esquerra Gourgs Blancs-Seil de la Baqo, al fons Las Maladetas, amb l'Aneto ben visible.

Aneto, Maladeta, Alba, Aragüells, etc, etc.

Fem una parada per fer un petit most.

I seguim, ara cap a la dreta, al mig de la foto es veu la Collada Negra, el nostre següent destí. Aquest tram és el més feixuc de fer, ens fa suar de valent.

A l'esquerre el Port de Chistau, a sota l'Ibon Royo de Posets.

Arribant a la Collada Negra

Collada Negra, mirant cap a la continuació. Aquí ens trobem amb dos nois, que han fet mitja volta a la grimpada que és troba a prop del final del primer llom, no ho han vist clar i han reculat. Després de parlar amb ells un, l'Albert, decideix tornar-ho a provar amb nosaltres, l'altra és quedarà aquí esperant.

L'Albert superant el tram que no havia vist clar abans, a sota la Collada Negra.

Arribem a un tram un xic aeri, però amb molt bona roca, cap complicació.

Un cop superat el tram d'abans, sortim a la cresta, ample i fàcil, des d'on veiem els nostres objectius.

Veteranos a tocar, a l'esquerre el Bardamina.

Cim del Pico Veteranos.

La cresta de Bardamina, de no gaire bon record, sembla que hagi passant un munt de temps, i només han passat tres mesos del dia de l'accidenta a aquesta cresta.

La continuació cap al Gemelos, amb el Posets al fons.

Foto familiar i el Posets, que ja quasi també es de la família. 😂😂😂

Foto de "grup", aquí ens separem, l'Albert vol tornar a la Collada Negra, no vol deixar al seu company tanta estona sol, nosaltres seguirem cap al cim del Gemelos.



Continuem.

Gemelos, ja i som, arribar-hi és molt ràpid, només caminar posant mans puntualment.

Fot de cim.



Es veu tota la vall de pujada.

Aneto, Coronas, Pico del Medio, Maldito, Aragüells, Maladeta, etc.

Seil de la Baqo-Perdiguero.

La "moribunda" glacera de La Paul.😭😭

Tornem cap al cim del Veteranos.

Tot i ser un terreny escarpat no te cap dificultat.

Ja i som.

Ara cap a la Collada Negra.

Passant el tram més tècnic.


Seguim per terreny de només caminar.

I fem la desgrimpada on abans havien abandonat els dos nois.

Que són allà baix començant a baixar, com nosaltres pararem a la Collada Negra a fer un most els perdrem de vista. Per sort, després, ens el trobarem a Plan i farem una cervesa plegats.

Moments màgics 😍😍😍. 

Després de recuperar forces seguim baixant cap el Port de Chistau.

Port de Chistau, mirant cap a la cresta del Bachimala.

Cap a aquest sector també tenim un bon panorama. 

Ja hem deixat el Port de Chistau allà dalt.

De tornada a la cruïlla de camins.

Per allà dalt estàvem fa una estona.

Espadas, Posets i Gemelos-Veteranos des de les proximitats de Viados.

Granges de Viados, fi de ruta.

Una altra ruta tresmilera a la butxaca, i continuem sumant cims al compte de l'Alba 😍😍, ara toca descansar, que portem dos dies molt intensos, d'aquí dos dies seguim, si ens deixa la meteo, que s'està espatllant 😢😢.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada